Verhaal om te delen van Ruud Jenner | 18 juni 2019

Ruud Jenner, zoon van Lies Jenner-Hage schreef een verhaal om te delen. Lees het in het licht van een aanbeveling, een pluim, een opsteker, een verhaal van een betrokken zoon en familie bij het leven en ook de zorg van mevrouw Lies Jenner-Hage.

Het is 13 januari 2015, ik breng mijn moeder na een dagje bij ons in Zoetermeer weer naar huis. Als ik vlak bij haar huis niet recht door ga maar linksaf sla richting Cato begint mijn moeder woedend te schreeuwen. Mijn moeder is dement en heeft afasie, maar is zoals blijkt niet gek. Bij de ingang van Cato wordt zij opgevangen door de rest van de familie. Haar spullen zijn die dag verhuisd vanuit haar woning naar haar nieuwe kamer, kamer 324 – 3e etage – liftcode 3469. 

Er zullen nog honderden ritjes naar Cato volgen de komende jaren, maar dit was met afstand de meest emotionele. Mijn moeder heeft nooit in Cato willen wonen en dat liet ze blijken door steeds haar spullen op te pakken en klaar te zetten om weer naar huis te gaan. Volgens de verzorging zou dat overgaan en dat klopte. Van een zelfstandige vrouw die absoluut geen hulp accepteerde veranderde mijn moeder in een in zichzelf gekeerd iemand die onder begeleiding naar buiten mocht, mee ging zwemmen, fietsen, wandelen, ijsje eten etc. Haar to do lijstje werd steeds korter en veranderde in de loop der jaren in een ritje wel of niet slapend in haar rolstoel door het bos. 

Haar eten kreeg ze gemalen soms slapend toegediend. De dagen bleven 24 uur duren, maar het grootste gedeelte hiervan werd geslapen.  De laatste fase van haar leven werd liggend in bed afgelegd. Ik heb het vaak aan vrienden/familie en bekenden verteld, toch voel ik me geroepen dit nog één keer op papier te zetten. Niet om bang te zijn dat ik het vergeet, nee alleen maar om te zeggen en schrijven dat in de ruim 4 jaar dat mijn moeder in Cato woonde de zorg in alle vormen bij het steeds slechter worden van mijn moeder alleen maar beter/liever leek te worden. De kranten en media staan dagelijks vol over de ouderenzorg, te weinig geld en te weinig handen. 

Mijn moeder heeft nooit in Cato willen wonen, alleen heeft ze dat vanuit de verzorging nooit gemerkt. Met engelengeduld vanaf binnenkomst bij de receptie, directie en vooral van de medewerkers heeft mijn moeder die zorg gekregen. Die zorg die volgens de media niet bestaat. Hulde dus voor alle medewerkers van Cato, die overigens ook wel eens een foutje maakten, maar maken wij die zelf ook niet.


Ruud Jenner, zoon van Lies Jenner-Hage

Terug naar overzicht
 
Calibris Erkend LeerbedrijfBronzen bordje CatoAangesloten bij De Geschillencommissie Verpleging, Verzorging en Thuiszorg